alles-in-weddingland-mon-et-mine-ramon-fotografeert

Wie ben je en wat doe je als Wedding Professional?

Mon et Mine bestaat uit 2 volwaardige fotografen. We zijn ons bedrijf gestart in 2010, nadat we een aantal jaren ons portfolio hebben opgebouwd. Toen bleek dat we dit werk eigenlijk toch wel heel erg leuk vonden, hebben we de keuze gemaakt om standaard samen te fotograferen. Op die manier kun je nét even meer zien. Alleen al door het feit dat je op 2 plekken tegelijkertijd kunt zien.

We fotograferen dus bruiloften en leveren onze bruidsparen ook albums. En omdat we best nauw betrokken zijn bij de bruiloft, maken we ook steeds vaker mee dat bruidsparen ons na een aantal jaren mailen of we ook foto's willen komen maken van hun (jonge) gezin.

Hoe ziet een typische werkdag in het leven van Mon et mine er uit?

Ramon en ik zijn volledig gespecialiseerd in bruiloften en hoeven daardoor ook geen extra baan aan te nemen. Onze hele werkweek draait om bruiloften.

We beginnen bijvoorbeeld op maandag met het maken van de selectie van de foto's van het afgelopen weekend. Vervolgens bewerkt Ramon de foto's en kijk ik (Hermine) ze nog een keer met frisse ogen na. Op dinsdag proberen we dan al een groot deel van de bewerking af te hebben. Daarnaast regel ik op deze dagen het klantencontact (beantwoorden van telefoontjes en e-mails), stuur ik facturen, houd ik onze social media kanalen bij en ontwerp ik de trouwalbums.

Op woensdag nemen we vaak vrij en hebben we een ontspan-dag met onze dochter van 2,5 jaar.

Op donderdag maken we de tassen in orde, bespreken we de draaiboeken van de komende bruiloft(en) en ronden we werk dat op maandag en dinsdag niet afkwam alsnog af.

Vrijdag en zaterdag staan dan in het teken van bruiloften. De ene week hebben we er 1, soms hebben we er 2 en af en toe ook geen bruiloft. Elke week is anders.
Waarom heb je gekozen voor deze niche?
Voordat we ons bedrijf waren begonnen hebben we heel veel diverse shoots gedaan. Soms fotografeerden we families, soms hadden we een 50-jarig jubileum, we hebben wel eens een evenement op een school vastgelegd en ook fotografeerde Ramon met regelmaat producten voor een woonwinkel.

We kwamen telkens terug bij bruiloften: op een bruiloft zie je diverse vormen van fotografie terugkomen. Je maakt detailfoto's, mooie overzichten van trouwlocaties, er zijn mensen die diverse emoties laten zien en elke keer is alles weer anders.

Hierdoor kwamen we er na een tijdje achter dat bruiloften voor ons perfect zijn: in 1 dag gebeurt er van alles. Praktisch iedereen is blij, mensen zijn mooi aangekleed en genieten van elkaars gezelschap. De uitdaging van het "alles" vastleggen in een korte tijd is heerlijk.

Hoe en waar vind jij jouw bruidsparen?

Wij krijgen steeds meer bruidsparen via "mond-tot-mond"-reclame en via bevriende leveranciers. Zo krijgen we regelmatig aanvragen via weddingplanners binnen. Ook kunnen bruidsparen ons vinden via Google, soms komen ze via The Perfect Wedding en af en toe via Instagram.

Wat is een van de leukste momenten uit jouw carrière?

We zijn inmiddels een aantal keren in het buitenland geweest voor een bruiloft. Ik denk dat de keren dat we in Italië me het meest bijblijven, omdat het land niet alleen fantastisch was, maar het eten ook. Je bent dan aan het werk, maar wel in hele fijne omstandigheden

Wat voor toekomstplannen heb je voor jouw bedrijf?

​Eigenlijk hebben we ons bedrijf nu precies zo ingericht als we willen: qua aantal bruiloften per jaar zitten we prima, het ene jaar geven we workshops en het andere niet en dat is prima, de werkdruk is fijn (regelmatig ook vrij), de omzet is prima, alles gaat zijn gang.

Wij zijn niet zo ambitieus. Dat klinkt raar misschien, maar voor ons is een goede werk-vrije tijd-balans van belang. Vrije tijd met onze kinderen (er is een 2e op komst) is belangrijker dan een hogere omzet (dan we nu hebben). Dus ik hoop serieus dat de komende 5 jaar blijven zoals het nu gaat.

Wat zou je nog graag voor jouw bedrijf willen doen? Denk hierbij aan cursussen, training of een 1 op 1 met een van jouw helden!

​We hebben op dit moment niet direct iets op onze wish list staan. Ik verheug me op het naseizoen waarin ik weer meer tijd heb om marketingboeken te lezen en plannen te maken voor het volgende jaar. Ramon blijft het interessant vinden om te lezen over techniek en maakt daar ook regelmatig tijd voor. Dus ook hierin geldt dat we niet echt een directe wens hebben. Doorgaans proberen we te realiseren wat we echt willen en daarin lopen we aardig "bij" : )

Wat geef je als tip mee aan jouw collega's in de trouwbranche?

Probeer bij eventuele problemen altijd te kijken naar wat je zelf kunt veranderen en weet dat jij zelf de keuzes voor jouw bedrijf maakt. Maar pas je bedrijfsvoering niet op elke tegenslag aan, want soms zijn bepaalde ervaringen ook uitzonderlijk.
Wij hebben met name in het begin nogal vaak zaken willen aanpassen, omdat we 1 keer iets als feedback kregen, maar soms hoeft dat niet eens.